Quadrivas bij Long-Covid en chronisch vermoeidheidssyndroom

Je bent zo verschrikkelijk lang al moe, bekaf, op? Bij Quadrivas Therapie zorgt een intensieve manuele behandeling ervoor dat je bloedvaten weer aan de slag gaan. Fitte bloedvaten zijn essentieel voor herstel. De resultaten zijn veelbelovend.

Het verwoestende effect van Covid betekent niet alleen schade aan je longen. Wanneer je na de ziekte nog rest-klachten hebt die lang aanhouden -in het Engels Long Covid geheten, ook wel Post-covid genoemd- zijn er vaak ook klachten in andere delen van het lichaam bekend. Aan Covid zijn wel 200 klachten gerelateerd. Wat doet dit virus in je lichaam? En wat kan Quadrivas doen? In dit artikel van september 2024 lichten we een tipje van de sluier op, wetende dat er nog veel onderzoek in uitvoering is en er dagelijks nieuw onderzoeksresultaat verschijnt.

Mensen die COVID-19 hebben gehad kunnen schade aan hun organen en in het lichaam overhouden, wat de vermoeidheid verklaart. Ziek zijn kost energie met het gevolg dat spiermassa achteruit gaat. Maar waardoor wordt de spiermassa kleiner?

Het begint bij zieke bloedvaten

Bloedvaten bestaan uit drie lagen. De buitenste laag is meestal bindweefsel en biedt structuur aan de lagen eronder. De middelste laag is glad spierweefsel, deze laag knijpt samen en verwijdt om de bloedstroom te controleren en de bloeddruk te behouden. De binnenbekleding bestaat uit een dunne laag endotheelcellen die een glad, beschermend oppervlak biedt.

Uit een recentelijk onderzoek van het Amsterdam UMC (bron: NRC/Niki Korteweg ) is een verklaring gevonden voor de extreme uitputting die patiënten met ernstige long covid overvalt na mentale of fysieke inspanning. Na een zware fietstest waren bij een groep patiënten met deze klachten de spiercellen sterker beschadigd dan die van gezonde proefpersonen, en de energiecentrales in hun spieren, de mitochondriën, werkten slechter. Inmiddels zijn er een aantal onderzoeksprojecten gestart die zich richten op vier meest plausibele hypotheses over de oorzaak van de ziekte, die mogelijk ook met elkaar te maken hebben:

  1. een verstoorde doorbloeding,
  2. auto-immuniteit,
  3. zenuwontsteking en
  4. een ontregeld immuunsysteem door achtergebleven virusdeeltjes.

In dit artikel gaan we alleen in op de verstoorde doorbloeding.

PEM en POTS

De onderzoeksprojecten richten zich op patiënten die last hebben van één van twee kenmerkende symptomen. De eerste is PEM, post-exertionele malaise: een verergering van de vermoeidheidsklachten na fysieke of mentale inspanning. De tweede is POTS, posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom. Daarbij krijgen patiënten plotseling een heel snelle hartslag nadat ze zijn opgestaan.”

Bij POTS is het autonome zenuwstelsel ontregeld, dat zaken als ademhaling, lichaamstemperatuur, hartslag en bloeddruk regelt. Na het opstaan trekken de bloedvaten niet goed samen, waardoor het bloed in de benen blijft. Het hart gaat ter compensatie heel snel kloppen. „Op hersenscans zien we dat het bloed bij mensen met POTS niet goed meer de hersenen bereikt. Dat leidt tot klachten zoals duizeligheid en vermoeidheid”, zegt een onderzoeker. „Er zijn patiënten die daardoor 23 uur per dag in bed liggen, die verdragen het niet om te staan. Ze vallen flauw, worden onwel.”

Verstoorde doorbloeding

De klachten bij POTS en PEM suggereren dat de zuurstofvoorziening in organen en spieren verstoord is.  Met een speciale inspanningstest tonen ze aan dat de longen van mensen met long covid prima werken: die nemen voldoende zuurstof op. Ook hun hart doet wat het moet doen: het pompt dat zuurstofrijke bloed goed rond. Het probleem, ontdekten de onderzoekers, zit bij de uitwisseling van zuurstof in de weefsels. Die is verstoord. Bij inspanning is er een grotere behoefte aan zuurstof. Normaal gesproken worden op dat moment in een vaatbed rond een orgaan of spier meer bloedvaatjes opengezet om aan die toegenomen zuurstofvraag te kunnen voldoen. Maar als de binnenbekleding van de bloedvaten beschadigd is, raakt deze functie verstoord. Er zijn aanwijzingen dat dit bij mensen met long covid het geval is.

Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Het bekendste gevolg van post-covid is de enorme vermoeidheid. Het chronisch vermoeidheidssyndroom heeft baat bij behandeling met Quadrivas.

Heb ik Post-Covid?

Herken je een of een combinatie van deze klachten, langer dan drie maanden nadat je Corona hebt gehad… dan wil je waarschijnlijk weten of je post-covid hebt. En daar is op dit moment nog geen simpele uitslag van te geven. (link) Kijk ook naar die onderzoek via het RIVM.

Post-Covid en Quadrivas

Of je nu wel of niet een diagnose Post-covid hebt, de manier waarop Quadrivas Therapie werkt, zorgt voor een goede en blijvende verlichting van je klachten. Hierboven las je al over endotheelcellen. Deze endotheelcellen zijn al aangetast bij mensen met diabetes, hoge bloeddruk en obesitas.
Het endotheel van de bloedvaten kan hersteld worden door de Quadrivas Therapy. Bloedvaten hebben namelijk manipulatie van buitenaf nodig om weer goed te kunnen functioneren.

Technieken Quadrivas Therapy

Door diepe, zogenaamde ‘aanhaaktechnieken’ tijdens een volledige lichaamsbehandeling traint een Quadrivas Therapeut automatisch jouw bloedvaten en daarmee het endotheel. Hierdoor wordt de doorstroming in de bloedvaten gestimuleerd. Bloedvaten worden weer soepel en het lichaam is zelf in staat om alle bloedvaten te herstellen. Quadrivas heeft zich bewezen bij deze zes indicaties.

Quadrivas zorgt ervoor dat de energie terug komt en het zelfherstellend vermogen wordt geactiveerd. Aanvoer van goede stoffen, doorgeven van stoffen en ook de afvoer van afvalstoffen. De behandeling richt zich op alle lagen tussen je huid en je botten. Quadrivas werkt voor veel mensen die soms al lang rondlopen met klachten, als een enorm krachtige oppepper voor energie. Zeker in combinatie met kennis die je opdoet over de voedingsstoffen waar je lichaamscellen het goed op doen, helpt Quadrivas Therapie om je weer beter te voelen in je eigen lichaam.

Maak je een afspraak in Harlingen? Ik ben Janneke Smitstra, Manueel Vasculair Quadrivas Therapeut.