Diabetes? Preventie, preventie, preventie

Diabetes kun je in gradaties hebben. In dit artikel leg ik uit wat diabetes eigenlijk is. Wat dat betekent voor je bloedsomloop, én waarom Quadrivas je kan helpen.

Als je weet welk type diabetes je hebt, kun je er beter iets tegen doen. Maar, het belangrijkste dat je kunt doen, is geen diabetes krijgen. Of zorgen dat het niet erger wordt. Daarom een warm pleidooi voor preventie, zorg dat je (kinderen) deze ziekte niet krijgt/krijgen.

Wat is diabetes, (voorheen suikerziekte)?

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Het hormoon insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes heeft het lichaam te weinig insuline, of reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline, of maakt het helemaal geen insuline meer aan.

Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. Dit komt door een fout in de cellen die insuline maken. Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.

Naast diabetes type 1 en 2, zijn er nog meer typen diabetes. Lees meer over Dubbele Diabetes.

Diabetes en Bloedvaten

Wat is het probleem met de bloedvaten? Diabetes kan op den duur leiden tot ernstige complicaties. Deze complicaties ontstaan doordat de ziekte schade veroorzaakt aan grote en kleine bloedvaten in je lichaam. Voorbeelden van zulke complicaties zijn:

  • Door schade aan grote bloedvaten geeft diabetes een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen zoals hartinfarct, herseninfarct, bloedvatvernauwing in de benen en zuurstofgebrek van organen en weefsels.
  • Microvasculaire aandoeningen, worden veroorzaakt door schade aan de kleine bloedvaten. Ze treden onder meer op in de nieren (nefropathie), ogen (retinopathie) en zenuwen (neuropathie). Neuropathie kan leiden tot amputaties van extremiteiten.
  • Impotentie. Een meerderheid van de mannen met diabetes heeft – na verloop van tijd – last van erectieproblemen. Net zoals bij mannen in het algemeen, hebben oudere mannen met diabetes vaker last van erectieproblemen dan jongere mannen. Mogelijke oorzaken van erectieproblemen bij mannen met diabetes is schade aan de dunne bloedvaten bij de penis. De penis als antenne van het hart.

Verergering voorkomen, hoe dan?

De grote diversiteit van mogelijke complicaties maakt de behandeling van diabetes complex. Deze complexiteit wordt bij stijgende leeftijd vaak nog vergroot door co-morbiditeit, dat wil zeggen dat er nog een andere aandoening bijkomt. Waar kun je op letten om verergering te voorkomen? Dit zijn de risicofactoren, waar je op kunt (laten) letten.

  • -roken
  • -bloeddruk
  • -vetstofwisselingsstoornissen
  • -verminderde nierfunctie

En nu? Wat is de rol van Quadrivas Therapie?

In het kort heb ik iets geschreven over diabetes en de gevolgen als je diabetes hebt. Wat kan Quadrivas Therapy daar aan doen? Preventie, preventie, preventie… dat is voor mij heel belangrijk, en ik ben blij dat je al tot hier gelezen hebt.

We kunnen een bloedsuikertest doen, daarover meer bij ‘meten is weten’. Quadrivas Therapie kan zorgen dat het zwakker worden van de bloedvatwanden wordt tegengegaan. Schade door lekkende bloedvaatjes en ongewone vaatkronkeltjes (micro-aneurysma’s) is een reëel gevaar bij diabetes. Naast het herstel van macro- en micro-circulatie, jaagt Quadrivas Therapy de stofwisseling van het hele lichaam aan, en dus ook de vetverbranding. Een betere conditie levert minder complicaties op.

Waar praten we eigenlijk over? Meten is weten

Wil je weten hoe hoog jouw bloedsuikergehalte is? Dat vertelt je enorm veel over de staat van je bloed en aderen. Met slechts enkele druppeltjes bloed is er heel veel informatie beschikbaar over de laatste 120 dagen. Deze bloedsuikertest heet Hba1c test. Bestel de test bij Quadrivas Clinic Harlingen, meten is weten. Je krijgt de test thuisgestuurd en met een duidelijke instructie neem je hem zelf af. Je kunt ook langskomen voor een prikje in je vinger door Janneke.

Wil je meer weten over suiker en de werking van je lichaam?

Suiker is een energiebron voor het lichaam. Het wordt via het bloed naar alle organen getransporteerd. De suikerglucose blijft gehecht aan het bloedpigment hemoglobine, waardoor het “versuikerde” hemoglobine A1C (HbA1c) ontstaat. Bij de suikerziekte diabetes is er op lange termijn te veel van deze HbA1c in het bloed beschikbaar – daarom is de langdurige bloedsuikerspiegel HbA1c een belangrijke meetwaarde voor het diabetesrisico. De suiker komt dus via je voeding binnen.

Wat is nu suiker en wat is koolhydraat en wat doet het met je aderen?

Enkelvoudige koolhydraten worden vaak kortweg suikers genoemd. 100 gram tafelsuiker is 100 gram koolhydraat. Suikers komen van nature voor in fruit (fructose, fruitsuiker) en melk (lactose, melksuiker). De suiker die in voedingsmiddelen zit, komt uit suikerbieten of suikerriet. Dat heet vaak glucose-fructosestroop.

Hoe beschadigt glucose de bloedvaten?

Door de hoge bloedsuikers bij diabetes beschadigen de wanden van je bloedvaten. De suikers stapelen zich vooral in de wanden van de kleine vaten op. Die worden hierdoor dikker en stugger en kunnen gaan lekken. Vooral je huid en zenuwbanen worden hierdoor minder doorbloed.

Anders gaan drinken en eten, wanneer je diabetes hebt?

Glucose en andere suikers zijn essentieel voor lichaamsprocessen, zoals energie geven. Maar, weet jij wat er precies in alles zit dat je eet? Vaak weet je niet precies wat er gebruikt is, behalve als je zelf je eten bereid. Daarom is het belangrijk om te letten op wat je binnenkrijgt.

Het kan sommige mensen met diabetes helpen om (tijdelijk) minder koolhydraten te eten. Bijvoorbeeld om gewicht te verliezen of wanneer de bloedglucosewaarden niet goed ingesteld raken. Wat voor jou werkt bekijk je samen met je diëtist, arts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige.

Of je nu wel of geen koolhydraatbeperkt dieet volgt: het is in ieder geval belangrijk dat je je koolhydraten uit gezonde producten haalt, zoals volkoren graanproducten, peulvruchten, groente en fruit. En kies ook voor eiwitten en vetten uit gezonde producten, zoals (vette) vis, peulvruchten, ongezouten noten en plantaardige oliën.

Het is goed en heel motiverend om de bloedsuikertest te doen, omdat de uitslag je veel vertelt over een lange termijn. Over je patroon van eten en drinken dus, en niet zozeer wat je gister of vorige week at. De bloedsuikertest bepaalt de HbA1c-waarde, d.w.z. de mate van versuikering van de rode bloedcellen in je capillair bloed. Hierdoor weet je de gemiddelde bloedsuikerwaarden van de afgelopen drie maanden. De waarde is een indicatie van een mogelijke diabetesvoorloper of diabetesziekte. Het is een eenvoudige test waarbij een paar druppels bloed voldoende is.

Vóór de Quadrivas Therapie, een vetzurentest.

Quadrivas Clinic Harlingen werkt met een wachtlijst, waarbij een vetzurentest eerst komt. Met die uitslag kun je alvast aan de slag met voeding. Twijfel je of je misschien insulineresistentie, pre-diabetes of diabetes hebt? Dan kan de HbA1C test die we eerder beschreven, uitkomst bieden. Bekijk meer informatie en maak een afspraak.