Dubbele diabetes behandelen? Eerst een inleiding over diabetes
Over de ziekte diabetes is steeds meer bekend, en toch is het recept om ermee om te gaan, nog niet in alle supermarktschappen te vinden. Maak zelf de keuze voor gezonder eten, ook als de voedingsindustrie jou iets anders presenteert. Daarom is het goed om meer te weten over hoe je lichaam omgaat met suikers en koolhydraten. Ik schreef eerder op deze site over type diabetes 1 en 2 dit artikel.
In grote lijnen: Van overtollige suikerenergie, die je niet nodig hebt, maakt je lichaam een opslag voor armere tijden, in de vorm van vet. Eet je niet meer suikers dan je nodig hebt, dan hoeft je lichaam dat ook niet op te slaan. Maar hoe zit dan dan met die lekkere trek? Waarom wil het lichaam zo graag suikers? Dat is soms een vliegwieleffect. Meer suikers innemen, betekent ook meer zucht naar nog meer suikers. Van gebak kun je een zoete mond krijgen, zei men vroeger al. Nu zit in zoveel producten suiker, dat je echt je best moet doen en zelf je eten moet maken, om géén suikers binnen te krijgen.
Voorkómen van diabetes/suikerziekte werkt hetzelfde als voorkómen van overgewicht (bij je kinderen). Als suiker nu uitgevonden zou worden, zou het sterk afgeraden worden, net als alcohol en nicotine.
Wat is diabetes, (voorheen suikerziekte)?
Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam het bloedsuikergehalte niet meer in evenwicht kan houden. Het hormoon insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes heeft het lichaam te weinig insuline, of reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline, of maakt het helemaal geen insuline meer aan.
Over het (voorkomen van verergering van diabetes type 1 en 2 schreef ik een artikel(linkje). Er zijn meer typen diabetes. Er is veel informatie beschikbaar over pre-diabetes, zwangerschapsdiabetes, diabetes type 3, en types die met verminderde functie van je alvleesklier te maken hebben. Nu ga ik verder in op dubbele diabetes.
Opgepast voor dubbele diabetes
Dat diabetes type 1 een auto-immuunziekte is, hoef ik je niet meer te vertellen. Het lichaam vernietigt de bètacellen van de alvleesklier, die insuline produceren, waardoor je zelf geen insuline meer aanmaakt. Naast de klassieke vorm van diabetes, bestaat er ook andere vorm. Een variant waarover je bijna nooit iets leest: dubbele diabetes.
Dubbele diabetes = diabetes type 1 + insulineresistentie
Bij dubbele diabetes heeft iemand naast type 1 diabetes ook af te rekenen met insulineresistentie, een typisch kenmerk van type 2. Het lichaam maakt dan nog wel insuline aan, maar de lichaamscellen reageren er niet meer normaal op. Het resultaat? Een steeds hogere bloedsuikerspiegel. Dat proces zien we vaak bij mensen met flink wat overgewicht en is niet typisch voor diabetes type 1. Maar diabeten type 1 patienten kunnen op termijn wél insulineresistent worden, net als iedereen trouwens.
Hoe ontstaat insulineresistentie
Bij iedere hap die je eet (vooral bij koolhydraten), maakt je lichaam insuline aan om voeding om te zetten in energie. Hoe meer koolhydraten, hoe meer insuline nodig is. Wie veel koolhydraten eet, en dus meer insuline aanmaakt, of extern moet toedienen, slaagt er niet altijd in om alle glucose te verbranden. Dat ‘overschot’ wordt omgezet in vet én vervolgens opgeslagen. Hoe meer vet we opslaan, hoe meer insuline opnieuw nodig is. Kortom, de insulineproductie draait overuren. En dat is niet zonder gevaar. Wanneer je alvleesklier lange tijd grote hoeveelheden insuline moet produceren, kan deze uitgeput geraken… Een moeilijk te doorbreken cyclus, waarbij je steeds resistenter voor insuline wordt.
Sommige mensen met diabetes type 1 zijn voorzichtig met de hoeveelheid koolhydraten die ze op hun bord scheppen. Daardoor kampen ze gelukkig minder met insulineresistentie. Maar er is ook een groep diabeten die simpelweg insuline injecteren voor de portie koolhydraten die ze eten. Dat kan niet alleen voor extra kilo’s zorgen, maar na verloop van tijd ook voor insulineresistentie … en dubbele diabetes.
Het gevaar van dubbele diabetes
Insulineresistentie is op zich al een grote reden tot bezorgdheid. Het verhoogt je risico op hart- en vaatziekten, beroerte, kanker, vervette lever, artritis, hoge bloeddruk en ontstekingen. Volgens heel wat wetenschappers is insulineresistentie de belangrijkste oorzaak van de meeste moderne ziekten.
Voeg daar nog eens diabetes type 1 aan toe – een aandoening die sowieso al lastig te managen is en het risico op gezondheidsproblemen verhoogt – en je begrijpt dat de gevolgen niet min zijn.
Vergelijk het met een vette hamburger eten, terwijl je al last van je maag hebt! Je maakt een slechte situatie alleen maar erger.
Hoe zit het met jou?
Afhankelijk van je genen kun je meer koolhydraat-intolerant zijn dan je denkt. Dat herken je aan grote schommelingen van je bloedsuikerwaarden, na het eten van koolhydraatrijk voedsel.
Heb je naast diabetes type 1 ook overgewicht? Dan merk je waarschijnlijk dat je voor dezelfde hoeveelheid koolhydraten steeds meer insuline nodig hebt. Het is belangrijk om te weten dat dit geen normaal kenmerk van diabetes is. Als diabeet verandert je insulinebehoefte voortdurend. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar merk je een link tussen extra kilo’s en een hogere insulinebehoefte? Bespreek dit dan altijd met je medische team.
Hoe kan je het risico verminderen?
Val af! Een effectieve strategie om af te vallen en je insulinegevoeligheid te verhogen bestaat uit vier gouden adviezen
- Verminder stress
- Slaap voldoende
- Vermijd bewerkte voeding en eet minder koolhydraten
- Beweeg meer
Heel wat wetenschappers onderzochten het effect van diëten met weinig koolhydraten. Die blijken zeer effectief om af te vallen, insulinegevoeligheid te verhogen én bloedsuikers te stabiliseren. Op jeleefstijlalsmedicijn.nl delen ervaringsdeskundigen hun persoonlijke reis en tips voor het terugwinnen van gezondheid. Zelf eet ik al meer dan 10 jaar minder koolhydraten en koolhydraat bewuster en dit heeft me al heel goede resultaten opgeleverd.
Heft in eigen handen
Extra kilo’s met het ouder worden is geen normaal gegeven. Net zoals een toegenomen insulinebehoefte niet normaal is. Heel wat complicaties kunnen voorkomen worden. Dubbele diabetes kan voorkomen worden! Goed nieuws toch? Jij hebt de sleutel van je gezondheid in eigen handen. Of beter gezegd: de key ligt op je eigen bord! Maak je een afspraak voor een Quadrivas Behandeling? Lees dan ook over de tests die ik vooraf afneem.
Post Scriptum
Ook voor je kinderen geldt bovenstaande. Ken jij de suikermaxdag? Dat is de datum waarop kinderen voor dat jaar waarop een kind de aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers, al gehad heeft. In 2024 is dat al op 9 juli…