Wat veroorzaakt oedeem en wat kun je er tegen doen?
Oedeem is zwelling veroorzaakt door te veel vocht dat vastzit in de weefsels van het lichaam. Het vocht ‘lekt’ uit je bloedsomloop naar het weefsel wat ernaast zit, bijvoorbeeld het bindweefsel. Oedeem kan elk deel van het lichaam aantasten. Maar het is waarschijnlijker dat het in de benen en voeten verschijnt.
Starten met de samenvatting? Lees lekker snel:
- Vocht vasthouden merk je niet alleen aan te strakke broekspijpen of knellende ringen. Ook in je stoelgang en je huid kun je onregelmatigheden in je vochtbalans ontdekken.
- Genoeg drinken is belangrijk om alle processen in het lichaam goed te laten verlopen. Dat geldt ook wanneer je vocht vasthoudt. 1,5 tot 2 liter drink je op en de rest van wat er nodig is komt via voeding binnen.
- Mogelijke oorzaken van een verstoorde vochtbalans zijn er veel. Dit zijn de belangrijkste:
- Je krijgt te veel of te weinig zout binnen.
- Je krijgt een overschot of juist een tekort aan koolhydraten binnen.
- Je stresslevels zijn te hoog.
- Vrouwen: de maandstonde heeft invloed op je vochtbalans.
- Je beweegt niet genoeg.
- Vocht vasthouden is zelden een teken van een ernstig onderliggend probleem. Het is volkomen normaal om af en toe wat meer vocht vast te houden. Er zijn geen knoppen die je in kunt drukken op je lichaam. Een gezond rust-, beweeg-, en voedingspatroon en de lange termijn helpen je.
- Quadrivas Therapy helpt je lichaam sneller weer in shape te komen. De vasculaire insufficiëntie wordt verbeterd. Je lichaamsfuncties worden als het ware getraind om te doen waar ze voor zijn: de aan- en afvoer van stoffen. Door een efficiëntere bloedsomloop kom je sneller in balans.
Hoe het precies werkt met Oedeem lees je hier
Vele aandoeningen kunnen tot oedeem leiden
Het is een hele lijst. Medicijnen en zwangerschap kunnen oedeem veroorzaken. Het kan ook het gevolg zijn van een ziekte, zoals hartfalen, nieraandoening, veneuze insufficiëntie of cirrose van de lever.
Symptomen van oedeem zijn onder meer:
- Zwelling van het weefsel direct onder de huid, vooral in benen of armen.
- Een uitgerekte of glanzende huid.
- Huid waar een kuiltje in komt, ook wel pitting genoemd, nadat er een paar seconden op gedrukt is
- Zwelling van de buik, waardoor deze dikker is dan normaal.
- Gevoel van zwaarte van de benen.
Wanneer een arts bezoeken?
Oedeem zie je het vaakst in armen en benen, maar kan in alle delen van het lichaam voorkomen. Bij de volgende klachten is het goed om een arts te raadplegen.
- Kortademigheid.
- Onregelmatige hartslag.
- Pijn op de borst.
Deze klachten kunnen namelijk tekenen zijn van vochtophoping in de longen, ook wel longoedeem genoemd. Het kan levensbedreigend zijn en vereist een snelle behandeling.
Voel je pijn en zwelling in je benen nadat je lange tijd stilzat, bijvoorbeeld tijdens een lange vlucht? Bel dan ook je arts als deze pijn en zwelling in je benen niet verdwijnen. Vooral als de pijn en zwelling aan één kant zitten, kunnen dit symptomen zijn van een bloedstolsel diep in de ader, ook wel diepe veneuze trombose of DVT genoemd.
Oorzaken van oedeem:
Oedeem ontstaat wanneer kleine bloedvaten in het lichaam, ook wel haarvaten genoemd, vloeistof lekken. De vloeistof hoopt zich op in nabijgelegen weefsels. Het lek leidt tot zwelling.
Oorzaken van milde gevallen van oedeem zijn onder meer:
- Te lang in één houding zitten of blijven.
- Te veel zout eten.
- Premenstrueel zijn.
- Zwangerschap
Oedeem kan ook een bijwerking van sommige medicijnen zijn. Bijvoorbeeld:
- Medicijnen tegen hoge bloeddruk.
- Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen.
- Steroïde medicijnen.
- Oestrogenen.
- Bepaalde geneesmiddelen tegen diabetes, genaamd thiazolidinedionen.
- Geneesmiddelen die worden gebruikt om zenuwpijn te behandelen.
Soms kan oedeem een teken zijn van een ernstiger aandoening. Ziekten die oedeem kunnen veroorzaken zijn onder meer:
- Hartfalen zorgt ervoor dat een of beide lagere kamers van het hart stoppen met het goed rondpompen van bloed. Als gevolg hiervan kan het bloed zich ophopen in de benen, enkels en voeten, waardoor oedeem ontstaat.
- Leverschade. Cirrose kan ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt in de maagstreek en in de benen. Deze vochtophoping in het maaggebied staat bekend als ascites.
- Nierziekte kan ervoor zorgen dat vocht en zouten in het bloed zich ophopen. Oedeem dat verband houdt met een nierziekte komt meestal voor in de benen en rond de ogen.
- Zwakte of schade aan aderen in uw benen. Deze aandoening, bekend als chronisch veneuze insufficiëntie, beschadigt de eenrichtingskleppen in het been. Eenrichtingskleppen zorgen ervoor dat het bloed in één richting stroomt. Door schade aan de kleppen kan het bloed zich in de aderen van de benen ophopen en zwelling veroorzaken.
- Diep veneuze trombose, ook wel DVT genoemd. Een plotselinge zwelling in één been met pijn in de kuitspier kan te wijten zijn aan een bloedstolsel in een van de beenaders. DVT vereist onmiddellijk medische hulp.
- Problemen met het systeem in het lichaam dat extra vocht uit weefsels verwijdert. Als het lymfestelsel van het lichaam beschadigd is, bijvoorbeeld door een kankeroperatie, loopt het lymfevocht mogelijk niet goed weg.
- Ernstig, langdurig gebrek aan eiwitten. Een extreem tekort aan eiwitten in de voeding kan na verloop van tijd tot oedeem leiden.
Samenvatting oedeem, en wat Quadrivas kan doen
Samengevat:
- Je lichaam bestaat voor het overgrote deel uit vocht. 60% Van je massa is vocht, en soms houd je tijdelijk meer vocht vast.
- Er zijn veel mogelijke oorzaken van oedeem. Je merkt dat je vocht vasthoudt door knellen van kleding, aan je huid of door het uitblijven van regelmatige stoelgang.
- Een gezonde levensstijl helpt. Dat houdt in zelfgemaakt eten (verse groenten en fruit, veel water), voldoende rust en voldoende beweging, dit helpt je lichaam op de lange termijn.
- Quadrivas Therapy kan je lichaamsprocessen een goede boost geven, zodat je sneller in de goede levensstijl terechtkomt. Je kunt weer langer staan en bewegen, je wordt minder zwaar en voelt je beter in je vel.