Lipoedeem is niet langer een chronische aandoening, het is namelijk wel te behandelen. Alleen… hoe weet je of je lipoedeem hebt?

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een afwijkende verdeling van vet en vocht onder de huid. Lipoedeem komt met name voor in de benen, maar ook op de armen, de dijen, de buik en billen, zelfs op de rug. Het maakt daarbij niet uit wat het lichaamsgewicht is. Lipoedeem is geen vetstoornis maar een bindweefselziekte. Verderop meer daarover.

  • Lipoedeem kan progressief zijn.
    Dit betekent dat de toename van vet en vocht steeds groter kan worden. Lipoedeem kent 3 stadia. De oorzaak van lipoedeem is nog niet wetenschappelijk bewezen. Zeer waarschijnlijk is er sprake van een verstoring van de lymfevaten en haarvaatjes (capillairen = microangiopathie) die zwak worden en daardoor teveel vocht doorlaten. Het komt vaak bij meerdere vrouwen voor in en familie, maar je kunt ook lipoedeem hebben zonder dat er soortgelijke gevallen in de familie zijn.

Lipoedeem vaak niet herkend

Lipoedeem zelf wordt helaas vaak over het hoofd gezien door (huis)artsen of wordt verward met obesitas of lymfoedeem. Cliënten hebben vaak een lange lijdensweg achter de rug voordat duidelijk wordt wat de oorzaak van hun klachten is. Belastend voor deze cliënten zijn met name de klachten van het lipoedeem door de vet en- vochtophopingen.
Zwelling in het onderhuidse weefsel van het onderbeen wordt voornamelijk veroorzaakt door een verstoord lymfesysteem.

Symptomen Lipoedeem

Vaststellen of je lipoedeem hebt, kan het beste gebeuren door een arts. Er zijn 2 soorten symptomen; hoe je het voelt en wat je kunt zien. Symptomen zoals je ze kunt voelen zijn:

  • Een zwaar gevoel in de benen
  • Pijn in de benen
  • Gewichtsproblemen zonder een specifieke oorzaak
  • Schurende huid tijdens het lopen
  • Een koud gevoel in de onderbenen, enkels en voeten

Symptomen van lipoedeem die je kunt zien zijn:

  • Oneffen huid met bulten en putjes
  • Snel blauwe plekken
  • Kleding van het bovenlichaam verschilt 2 tot 3 maten met het onderlichaam
  • Geen zwelling bij de handen en voeten

Hoe ontstaat lipoedeem?

Volgens de laatste inzichten is de oorzaak van deze aandoening een verstoorde lymfe-afvoer en lekkende capillairen door zwakker bindweefsel. Wat er gebeurt is dat vocht vanuit de bloedvaten en lymfevaten lekt in het weefsel. Dit vocht wordt door suiker-koolhydraatketens (GAG’s) gebonden tot een gelei-achtige massa, en blijft zitten in het weefsel. Het bindweefsel bij lipoedemers kan extra uitrekken, en zodoende meer vocht/gelei bevatten. Het is moeilijk de geleimassa weer vloeibaar te maken, het blijft zitten in het weefsel. Dit verklaart ook het zware gevoel. Men noemt lipoedeem daarom een bindweefselziekte, een SAT (subcutaneous adipose tissue) disorder. Het geeft ook een chronisch ontstekingsbeeld in het weefsel. Uiteindelijk kunnen er in het aangedane weefsel verhardingen ontstaan, dit wordt fibrose genoemd.

De bekende arts Dr. Karen Herbst (VS) heeft een veelbelovend onderzoek gedaan naar het effect van Quadrivas bij lipoedeem.

Krijg je het advies dat je moet diëten, steunkousen dragen en sporten bij lipoedeem? Het helpt allemaal niet, het échte probleem wordt er niet door opgelost. Daarvoor is intensieve weefsel-manipulatie nodig. Quadrivas heeft al honderden vrouwen succesvol geholpen om het normale lichaamsgevoel weer terug te krijgen. Lees ook dit artikel dat van Q en A’s antwoorden geeft over lipoedeem.

Gender en lipoedeem

In verreweg de meeste gevallen zijn lipoedeem patiënten vrouwen. Zij lijden mentaal onder hun aandoening en krijgen vaak te maken met veel onbegrip vanuit hun omgeving. Zo krijgen zij vaak te horen dat lijnen en bewegen de oplossing is voor hun probleem, toch is dit maar een klein deel van de oplossing. Ondanks alle maatregelen zoals diëten blijft het vetweefsel op de benen of armen toenemen. Meestal is de romp magerder waardoor er een ongewone verhouding ontstaat ten opzichte van de benen en/of armen.

Lipoedeem is wél te behandelen

Artsen en andere hulpverleners zeggen vervolgens dat er niets aan te doen is, behalve steunkousen dragen, diëten, sporten en liposuctie. Maar dat is volkomen onterecht, er is wel degelijk iets aan lipoedeem te doen.

Inmiddels is er zoveel ervaring met deze aandoening verkregen, dat wij als Quadrivas-therapeuten durven zeggen dat Quadrivas de enige niet-invasieve geneeswijze is voor lipoedeem, ook op de lange termijn.

Door het aangetaste gebied te stimuleren en er vooral voor te zorgen dat de aderen en het lymfesysteem weer in topconditie komen, verdwijnt lipoedeem.

Lipoedeem Stadium 1 en 2 zijn volledig omkeerbaar, bij stadium 3 wordt een herstelpercentage van 50 tot 80 % bereikt met de Quadrivas behandelingen. De klachten die bij lipoedeem horen verdwijnen daardoor en zijn niet langer chronisch. Met Quadrivas Therapy komt lipoedeem niet terug. Gemiddelde zijn er 20-40 Quadrivas-behandelingen nodig bij lipoedeem.

Volg ons op instagram of facebook voor wekelijkse updates over de werking van Quadrivas.

Lipoedeem is wél te behandelen