Wat zegt je huid over je gezondheid? Als je weet hoe je huid en onderhuidse delen werken, begrijp je Quadrivas zoveel beter! In ‘onder de huid’ deel 4 gaat het over de huid zelf.

Van algemene vermoeidheid tot de mogelijke ziekte van Parkinson, huid-, haar- en nagelaandoeningen kunnen symptomen zijn van een reeks aandoeningen.

“Je kunt veel over iemand vertellen door naar hun huid te kijken”

Janneke Smitstra

Hoe jouw blote huid eruit ziet kan voor een geoefend oog (dermatoloog bijvoorbeeld) je leefgewoonten laten zien. Een Vasculair Manueel Quadrivas Specialist zoals Janneke, ziet ook veel aan de huid. Deze serie is er om jullie zelf ook meer over alles van bot tot en met huid te leren.

Kleuren die je op een huid ziet

“Een van de eerste dingen die een dermatoloog kan zien door naar iemand te kijken, is hoeveel blootstelling aan de buitenlucht ze hebben gehad door het verschijnen van schade door de zon voor hun leeftijd. Dingen zoals rimpels, vlekken, ongelijkmatige pigmentatie en verlies van elasticiteit.

De huid kan ook een teken zijn dat mensen slaapgebrek hebben. Afhangende, slappe, donkere kringen onder de ogen kunnen een aanwijzing zijn voor vermoeidheid.

Elasticiteit en rimpels

De huid kan zelfs vertellen of mensen voldoende drinken om gehydrateerd te blijven. Een van de tekenen van uitdroging is een ingevallen huid rond de ogen. Een droge huid kan ook duiden op uitdroging.”

En de huid van rokers verraadt vaak hun gewoonte. De huid van rokers is vaak bleker of valer van kleur, en ze hebben rimpels rond de lippen.

Maar nog meer dan het onthullen van levensstijlgewoonten, kan de huid artsen ook helpen bij het diagnosticeren van vele ziekten. Een dermatoloog kan helpen ontdekken of bepaalde symptomen mogelijk te wijten zijn aan iets ernstigers.

Droge, jeukende huid

Het is niet ongebruikelijk dat de huid droog aanvoelt of jeukt, vooral in de winter. Hoe zorg je dat je huid niet droog aanvoelt? Door baden en douches kort en niet te heet te houden, en de huid eventueel in te smeren met iets wat je ook zou kunnen opeten (kokosolie bijvoorbeeld) kun je deze aandoening meestal onder controle houden. Mensen met chronische huidaandoeningen zoals atopische dermatitis (eczeem) ervaren deze symptomen vaker en ernstiger. “Maar er is een deel van de patiënten die jeuken vanwege een onderliggende ziekte”, legt een dermatoloog uit. Diabetes kan bijvoorbeeld de huid gevoeliger maken voor jeuk, net als lymfoom. Opioïden en andere medicijnen kunnen ook jeuk veroorzaken. Schildklieraandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de huid droog wordt. “Dermatologen hebben de training om te weten wanneer ze een bloedtest moeten doen en een patiënt grondiger moeten evalueren”.

Quadrivas ‘werkt’ onder je huid

Quadrivas behandelt je hele systeem, vanaf het bot en de onderhuidse lagen tot de huid zelf. Als dat hele systeem beter werkt, en je zorgt ook zelf voor betere leefgewoontes, dan heeft Quadrivas tot gevolg dat je huid er goed en gezond uitziet. Lees meer over Quadrivas in ’t kort, de veelgestelde vragen FAQ of hoe je een afspraak in Harlingen kunt maken.