Wat gebeurt er allemaal onder je huid? Als je dat weet, begrijp je Quadrivas zoveel beter! In deel 2 van een serie ‘onder de huid’ gaat het onder Onderhuids bindweefsel.

Onderhuids bindweefsel (hypodermis of subcutis) verbindt de organen, gewrichten en spieren die door ons hele lichaam lopen. Het bindweefsel beschermt tegen infecties. Het leidt bloedvaten en zenuwen naar onze organen. Het is een losse onderhuidse weefsellaag die over en tussen spieren gaat. Bindweefsel verbindt, ondersteunt en beschermt. Het bevat voornamelijk vetcellen.

WAAR ZIT HET ONDERHUIDS BINDWEEFSEL?

Het onderhuids bindweefsel zit verspreid over ons hele lichaam, behalve waar de huid dun is: zoals op de oogleden, tepels en de genitaliën. Het is een losse weefsellaag tussen de lederhuid en de spieren. Het bestaat vooral uit vetcellen, zenuwvezels en bloedvaatjes.

Bij vrouwen is het bindweefsel meestal uitgebreid rond de dijen, heupen, billen en de middel. Bij mannen doorgaans op de buik en de schouders. Het bestaat dus uit vetcellen, bindweefsel, bloedvaten, zenuwen en lymfevaten en haarzakjes. Ook bevat het onderhuids bindweefsel gespecialiseerde zenuwvezels zoals de druksensoren en kleine spiervezels.

FUNCTIE

De vetcellen in het onderhuidse bindweefsel zorgen voor warmte-isolatie en slaan vet en energie op. Inderdaad, hoe meer energie erin ligt opgeslagen, hoe dikker deze laag. Het bindweefsel fungeert ook als stootkussen en beschermt vitale organen zoals bloedvaten en zenuwen. Het basisweefsel dat zich tussen de cellen en vezels bevindt, ondersteunt het transport van zuurstof en voedingsstoffen door de bloedvaten en aangrenzende weefsels. Niet onbelangrijk, het geeft ons lichaam mede vorm.

Met Quadrivas voel ik als het ware de lagen die onder de lederhuid zitten. Waar blokkades zitten, kan ik deze oplossen. Wat er daarna gebeurt doet je lichaam dus eigenlijk weer zelf. Afvalstoffen wegvoeren, goede stoffen aanvoeren. Daarom is een Quadrivas behandeling, in combinatie met een betere leefstijl, een heel goede manier om je lichaam te helpen.

Vorige week: Quadrivas in ’t kort. Volgende week gaat deze serie over het bot, en de laagjes die daarop zitten. Alles in ons lichaam heeft een functie! Volg ons om meer te weten te komen. Blijf je meekijken, in onze serie Onder de Huid?

Afspraak maken in Harlingen met Janneke Smitstra? Stuur een e-mailtje.

Onderhuids bindweefsel uitgelegd
Onder de huid