MitochondriĆ«n zijn kleine, eivormige korrels die in grootte en vorm variĆ«ren van cel tot cel. Elk mitochondrion is niet alleen ovaal van vorm, het is ook omsloten door twee membranen. Elke menselijke cel bevat gemiddeld 1.500 mitochondriĆ«n. Deze zijn betrokken bij verschillende essentiĆ«le functies, waarvan de belangrijkste de productie van ATP (energie) is. MitochondriĆ«n worden vaak aangeduid als de “krachtpatsers van onze cellen”. Onze mitochondriĆ«n produceren dagelijks 40 kg ATP.

Volgens professor Enzo Nisoli bezit een volwassen mens meer dan 10 biljard mitochondriƫn, wat goed is voor 10% van zijn totale lichaamsgewicht.

Wat zijn de symptomen van een mitochondriaal tekort ?

Een afname van het aantal mitochondriĆ«n zal vooral gevolgen hebben voor de organen die zeer “hebzuchtig” zijn voor ATP: de hartspier, de hersenen, de lever, enz. Een ernstig tekort kan zelfs, in het ergste geval, leiden tot neuropathieĆ«n, myopathieĆ«n of cardiopathieĆ«n.

Hoe kan de mitochondriale functie worden geoptimaliseerd ?

Om de mitochondriale functie te verbeteren kun je het volgende doen

  1. Een gezonde en gebalanceerde levensstijl helpt de maximale hoeveelheid energie te produceren.
  2. Probeer tegelijkertijd oxidatieve stress en ontsteking tegen te gaan
  3. Voed de mitochondriƫn met actieve ingrediƫnten, dat zijn antioxidantrijke producten zoals groenten en fruit. Ook vette vis (zoals sardientjes, makreel, haring en zalm) kan de werking van de mitochondriƫn verbeteren.

Invloed en ontstaan van de mitochondriƫn

Mitochondriƫn zijn onze energiefabriekjes en bepalen het lot van een cel. Zij kiezen er voor of een cel blijft leven of zal sterven.

Het is belangrijk om mitochondriƫn te beschouwen als veel meer dan een eenvoudig celonderdeel dat de taak heeft om brandstof om te zetten in energie. Je mitochondriƫn beschikken letterlijk over leven en dood.

Het zijn bacteriƫn waar onze lichamen in de evolutie een synergistische samenwerking mee zijn aangegaan. Wij geven hen voeding en zij ons energie. Het zijn de energiecentrales van onze cellen. Ze dirigeren het genetische orkest dat de snelheid bepaalt waarmee de cellen zich delen, verouderen en sterven. Zij geven ook aan welke genen in een cel worden ingeschakeld en leveren brandstof voor de vorming van nieuwe neurale netwerken.

DNA van mitochondriƫn

Het DNA in de mitochondriƫn is afkomstig van de geboortelijn van de moeder. Dat betekent dat de bron van energie die je leven in stand houdt, uitsluitend afkomstig is van de vrouwen in je familiestamboom.

Mitochondriƫn, echte krachtpatsers in je cellen

Kortom; goed functionerende mitochondriƫn leveren energie aan al je biljoenen lichaamscellen. Van huid tot in de cellen van je ingewanden. Ze ondersteunen allerlei essentiƫle functies in het lichaam.