Beenkramp die ’s nachts op komt zetten, net wanneer je aan het uitrusten bent……

Wat is kramp?

Kramp in de benen ’s nachts is een apart fenomeen. Kramp in een spier betekent dat de spier een zuurstof-/voedingstekort heeft. Het samentrekken van een spier komt tot stand doordat twee ‘filamenten’ in een spier contact maken en een verkorting tot stand brengen.

Om deze verbinding weer los te laten gaan is energie nodig in de vorm van ATP. ATP staat voor AdenosineTriFosfaat, in het Engels schrijf je fosfaat met Ph, vandaar ATP, het levert energie aan spieren. ATP wordt geproduceerd door de mitochrondriën in de cel. Voor de productie van ATP is zuurstof nodig. De benodigde zuurstof wordt aangevoerd via de bloedvaten. Dus als spieren heel hard aan de slag zijn geweest en er veel ATP nodig is om de filamenten verbindingen weer los te laten gaan, dan is een kramp te begrijpen. Maar ’s nachts? Kramp in de benen ’s nachts is dan lastig voor te stellen, immers dan zijn spieren in rust en is er dus heel weinig ATP nodig. Bij kramp in de nacht betekent het iets anders: dat de aanvoer van zuurstof in de rustsituatie niet goed is. Toch?

Een beetje context is nu handig om te kennen. Wat zit er om de bloedvaten heen?

Versmallingen
Alle bloedvaten liggen in bindweefsel, als dit bindweefsel te strak is betekent dit een diametervernauwing voor deze bloedvaten. Wanneer je actief bent, zoals bij sporten, wordt deze doorbloeding verbeterd door kringspieren in de wanden van de bloedvaten. De kringspieren openen het vat, zodat er meer bloed door stroomt. Wanneer we rusten vernauwen deze kringspieren. Bij kramp ’s nachts is het vooral de spanning van het bindweefsel waar de bloedvaten in liggen wat de mate van doorbloeding bepaalt. Eigenlijk heb je dus kramp in de spieren door verkort bindweefsel.

Quadrivas Treatment bij Beenkramp

Met Quadrivas, een diepe behandeltechniek, voel ik precies waar het bindweefsel te strak is en zodoende restricties veroorzaakt. Zo werk ik in het hele lichaam, van top tot teen, tussen huid en bot, om de doorstroming verbeteren. De cliënt ligt ondertussen ontspannen op een behandeltafel. Verbetering van aanvoer en van afvoer van afvalstoffen zorgt zo voor minder kramp. Let wel, dit is altijd in combinatie met wat je zelf doet, zoals een uur wandelen per dag en voldoende water met eventueel mineralen drinken.