Lymfoedeem uitleggen begint met begrijpen over welk transportsysteem we het dan hebben in ons lichaam. Het lymfevatenstelsel en lymfe/lymfevloeistof (weefselvocht) zal door Quadrivas weer doen wat het behoort te doen.

Hoe werkt dit systeem? Je lymfestelsel werkt samen met het cardiovasculaire systeem voor een goede vochtbalans in je lichaam. Beide systemen voorzien de weefsels en organen van het lichaam van voedingsstoffen en voeren ook afvalstoffen af.

Lymfe en het cardiovasculaire systeem

Het cardiovasculaire systeem begint met het hart. Het hart pompt zuurstof- en eiwitrijk bloed door de slagaders naar de weefsels en organen van het lichaam. De aderen voeren bloed met kooldioxide en andere afvalproducten terug naar het hart.

Ongeveer 90% van het bloed wordt via de aderen terug naar het hart gestuurd. Maar de resterende 10% is een vloeistof die in de weefsels van het lichaam lekt via zeer kleine bloedvaten die haarvaten worden genoemd. Deze vloeistof – lymfe genoemd – bevat eiwitten, afvalstoffen, celresten, bacteriën, virussen en overtollig vet die allemaal te groot zijn om terug in de aderen te komen.

Het lymfesysteem

Het lymfestelsel neemt een deel over van het cardiovasculaire systeem waarbij lymfevocht door het lichaam beweegt. Kleine vaten, lymfatische capillairen genaamd, hebben kleine gaatjes waardoor lymfe kan passeren.

Er is geen pomp net als bij het hart voor het lymfestelsel. In plaats daarvan, terwijl je ademt en je spieren beweegt, wordt de lymfe voortdurend vanuit de buitenste delen van je lichaam naar het hart geduwd.

Hoe lymfe door je lichaam stroomt

De manier waarop lymfe door het lichaam beweegt, is vergelijkbaar met hoe zuurstofarm bloed door de aderen terug naar je hart beweegt. Eerst beweegt de lymfe uit de lymfatische haarvaten naar grotere lymfatische verzamelvaten. Deze vaten hebben gespierde wanden en eenrichtingskleppen die de lymfe in de goede richting laten bewegen. Veel van de lymfevaten zitten net onder het huidoppervlak.

De lymfeklieren

Terwijl de lymfe zijn weg terug naar het hart vindt, moet het door de lymfeklieren gaan – kleine, ronde knopen die bacteriën, afval en andere gifstoffen filteren en die ook infectiebestrijdende witte bloedcellen bevatten. De lymfeklieren spelen een sleutelrol bij het herkennen en vernietigen van deze stoffen, terwijl ze het lichaam ook signaleren om indien nodig een immuunrespons op gang te brengen.

Je hebt clusters van lymfeklieren in je lies, onder je armen en in je nek, en extra knooppunten langs andere lymfebanen in de borst, buik en bekken. Terwijl de lymfe uit verschillende delen van het lichaam beweegt, vertraagt ​​het om gefilterd te worden door de regionale lymfeklieren. Lymfe van de hand, arm en onderarm, en van de borst en bovenrug, wordt bijvoorbeeld afgevoerd naar de onderarm (of oksel) lymfeklieren om te worden gefilterd.

De lymfevaten

Uiteindelijk reist de lymfe naar een van de twee grote lymfevaten net onder de nek, waar het in een grote ader wordt gedumpt en terug komt in de bloedbaan. Zodra het puin en de eiwitten eruit zijn gefilterd, is het veilig voor de vloeistof om weer in de bloedbaan te komen. Net zoals bloed altijd door je lichaam circuleert, wordt lymfe voortdurend uit jouw weefsels verplaatst, door de lymfevaten en -knopen en terug naar de lymfekanalen.

Wat kan lymfoedeem veroorzaken?

Lymfoedeem treedt op wanneer het lymfestelsel in aanleg onvoldoende capaciteiten heeft, of door een oorzaak beschadigd of overbelast is geraakt. De lymfevloeistof kan dan niet snel genoeg worden afgevoerd, met als gevolg dat de vloeistof zich ophoopt en zwelling veroorzaakt.

Soms kan een verwonding of infectie lymfoedeem veroorzaken, vooral als je minder lymfeklieren hebt als gevolg van bijvoorbeeld een borstkankeroperatie.

Als je jezelf verwondt of een infectie krijgt, kunnen de weefsels van het lichaam ontstoken raken en het lymfestelsel harder laten werken omdat zowel de bloedstroom als de vloeistof toenemen. Als je lymfestelsel het niet bij kan houden, kan het lymfoedeem veroorzaken.

Bij Quadrivas herstellen we de werking van de aderen en lymfen. Lees verder over hoe deze hands-on techniek dat aanpakt, in de artikelen op deze site.