Lipoedeem, de nieuwste inzichten

Lipoedeem werd lang beschouwd als een vetziekte. Zo komt het ook aan zijn naam, een ander woord voor vet is lipiden. Het medisch inzicht is inmiddels veranderd. Nu denken we dat lipoedeem voornamelijk een ziekte van je bindweefsel is. Daarvoor moet je weten wat je lichaamslaagjes zijn van bot tot huid én wat de functie van elk laagje is. Bindweefsel zit onderhuids. Er zijn verschillende soorten bindweefsel, dicht en ook losmazig. Dat losmazige bindweefsel duidt men vaak aan met de Engelse afkorting LCT. Werken je lymfevaten en bloedvaten niet naar behoren, dan lekken ze meer vloeistof in hun omgeving, in plaats van het allemaal af te voeren. En als het bindweefsel ook niet goed functioneert, dan blijft dat vocht te lang zitten.

Lipoedeem bindweefselziekte vetweefsel

Zoals het hierboven staat is een simpele weergave, om het preciezer te snappen, duiken we hier even wat dieper in door Q en A.

De effecten van lipoedeem begrijpen, oftewel begrijpen wat er fout is gegaan en hoe het op te lossen valt met de nieuwste inzichten, dat is waar ik naar op zoek ga. Lees je mee?

‌

  1. Is lipoedeem een ziekte van vetweefsel?
    Nee dus, het gaat om bindweefsel. Hoe zit dat? Eerst uitleg over vetweefsel en bindweefsel. Ons lichaam bevat verschillende soorten bindweefsel, zoals dicht en losmazig bindweefsel (LCT). LCT komt het meest voor in ons lichaam en bestaat uit 1) vezels, zoals collageen en elastine, 2) cellen, inclusief vetcellen, immuuncellen zoals macrofagen, mestcellen en lymfocyten, fibroblasten, en 3) een gel bestaande uit glycosaminoglycanen (GAG’s). GAG’s zijn eiwitten met daaraan gekoppeld één of meer suikereenheden die grote hoeveelheden water en natrium kunnen bevatten en een gel kunnen vormen. LCT is zeer goed gehydrateerd met A) vrij stromend vloeistof (water) met eiwitten zoals albumine, elektrolyten, voedingsstoffen, celafvalmateriaal en water gebonden aan GAG’s (gelei-vorming). Het gebied tussen de cellen met de vezels en de vrije en gebonden vloeistof, wordt de extracellulaire matrix (ECM) genoemd. Vetweefsel bevat verder nog immuuncellen, bloedvaten (veel meer dan spieren) en zenuwen. De hoeveelheid vet die zich bevindt aan de buitenkant van ons lichaam vormt 80% van ons totale vetgehalte. Als er dus iets mis is met dit weefsel, betekent dit dat je hele lichaam er last van heeft.
  2. Wat is er aan de hand met het LCT bij lipoedeem?
    Mensen met lipoedeem hebben lekkende haarvaten, de zogeheten capillairen. Het vocht wat uit deze fijnste bloedvaten vrij komt, gaat in de extracellulaire ruimte ECM in het bindweefsel zitten. Stel je dat voor als onder de huid, tussen de vetcellen en de spieren.
    Door de GAG’s wordt dit vocht gebonden tot een dikke gel. Bij mensen zonder lipoedeem kan dit ook voorkomen, maar bij het weefsel bij lipoedeem kan de ruimte tussen de cellen uitdijen, en kan daardoor veel meer gelei bevatten. Vloeistof die in een GAG-gel is gebonden, kan niet vrij stromen. Dat mensen met lipoedeem zwaar vetweefsel ontwikkelen suggereert dus dat er vocht in het weefsel zit, aangezien vloeistof dichter en zwaarder is dan vet. Bij lymfoedeem kan het vocht gaan druppelen, dit kan bij lipoedeem niet. Vandaar dat de handen en voeten onaangetast blijven. Overtollig vocht en stagnatie van vocht zorgen ervoor dat vetcellen niet genoeg voeding en zuurstof krijgen. De vetcellen worden verder uit elkaar geplaatst dan normaal waardoor ze verder van de bloedvaten en dus hun zuurstof bron raken. Een tekort aan zuurstof in het weefsel kan leiden tot afsterven van cellen. Wanneer dit gebeurt met vetcellen, komen macrofagen (de ‘pac man’-immuuncel die celresten kan opeten) het LCT binnen en omringen de vetcellen. Dat omringen gebeurt om het dode weefsel en de triglyceriden die door de vetcel worden afgegeven te verwijderen. Dit proces van inkapselen van inkapselen van het zware vetweefsel heet ontsteking. En wat zijn triglyceriden? Triglyceriden zijn een type vet dat worden gebruikt als bron en opslagplaats van energie in het lichaam. Ze worden aangemaakt door de lever, maar komen ook binnen via bepaalde voedingsmiddelen. Triglyceridenwaarden in het bloed zijn goed te meten.
  3. Wat is het gevolg van dit ontstekingsproces in het bindweefsel?
    Het eindresultaat van een ontsteking is dat lichaamsweefsel (d.w.z. de ECM in huid, vet, spieren) fibrotisch wordt, het wordt een soort litteken. Het littekenachtig bindweefsel vervangt nu normaal weefsel. De vetcellen sturen vervolgens signalen die meer immuuncellen aantrekken, wat resulteert in een toestand van aanhoudende ontsteking en weefselafbraak. Bindweefsel vervangt dan afgebroken weefsel in een proces dat fibrose (verharding) wordt genoemd. Wanneer weefselversterf optreedt kan fibrose ongecontroleerd worden. Er is geen rem meer op de vorming van littekenweefsel, wat zorgt voor een hermodellering van de extracellulaire ruimte in het bindweefsel, met als hoogtepunt permanent littekenweefsel, met een volledige rem op de doorstroom door het vetweefsel en ook van de lymfevaten.
  4. Wat gebeurt er met de spiermassa?
    Het vreemde bij lipoedeem is dat de spiermassa niet toeneemt, zoals bij normale gewichtstoename wel het geval is, maar juist afneemt. Uit onderzoeksdata naar lipoedeem werd gezien dat bij de helft van de lipoedeem-patiënten er geen lymfestroom was in de kuitspieren. Helemaal geen flow. Dat is schadelijk voor spieren. Dus de lymfevaten werkten niet meer, of waren afgestorven. Om dit te helen, moet er diep in het weefsel gewerkt worden. Fibrose wat ontstaan is in de diepere laag tussen de spierlagen, is ook nog hardnekkiger dan de meer oppervlakkige fibrose.
  5. Wat kan Quadrivas Therapy doen?
    Diepe manipulatie van het LCT bij lipoedeem verbetert de vloeistofstroom uit het weefsel, vermindert ontstekingen en kan GAG uit de ECM halen. Tevens wordt de lymfestroom weer op gang gebracht, worden capillairen en grotere bloedvaten hersteld en neemt spiermassa weer toe. Bij lipoedeem is dit een lang procedé. Vanuit de huid gezien behandel ik laag voor laag, tot uiteindelijk op het bot alle weefsels. De behandeling zorgt ervoor dat dat het lichaam zelf weer kan genezen. Daardoor is de frequentie van de behandelingen eerst hoog, het lichaam moet de overtollige gelei kwijt en wordt aan het werk gezet. Quadrivas Therapy is een zachtaardige benadering van het lichaam. Het is een lichaamsmassagetechniek. Quadrivas dringt door en kan lang bestaande fibrose (ook ín de bloedvaten) zorgvuldig afbreken, en dat kan, vooral in het begin, best pijnlijk zijn. Het is kortdurende, functionele pijn, op de plekken waar het littekenweefsel is gaan zitten. Na de behandeling en het afvoeren van het ‘afval’ voel je juist weer stukken beter.

De Quadrivastherapeut gaat dit helingsproces niet alleen aan, van de cliënt wordt verwacht dat zij zich houdt aan de adviezen om nieuwe ontstekingen in het lichaam zoveel mogelijk te voorkomen. Quadrivas Clinic Harlingen