Tips voor herstel na Post Commotioneel Syndroom (PCS)

Herstellen van een toestand na een hersenschudding, ook als dat al jaren geleden is? Quadrivas zorgt dat mensen die nog lang na een hersenschudding klachten hebben, beter functioneren. Wist je dat een op elke drie mensen lang nadien nog klachten houdt? In dit artikel uitleg over de hersenschudding zoals de meerderheid van de mensen dat ervaren, en vooral uitleg over die minderheid die nog lang klachten houdt. Deze laatste groep lijdt aan het Postcommotioneel syndroom (PCS)

Hoofdpijn, concentratieproblemen, de hele tijd moe

Een hersenschudding gaat meestal zonder complicaties over en het herstel duurt meestal niet langer dan een paar dagen of weken. Een meerderheid herstelt zo. Een op de drie patiënten lukt het een half jaar later nog niet om weer te werken of studeren zoals voorheen. Zij hebben hoofdpijn, kunnen zich slecht concentreren en zijn de hele tijd moe.

Helaas zijn in sommige gevallen de klachten van de hersenschudding er na maanden en/of jaren nog steeds. Als dat gebeurt, en klachten langer aanhouden dan drie maanden dan wordt het meestal geen hersenschudding meer genoemd, maar postcommotioneel syndroom.

Onderzoek wijst uit dat de meeste van deze problemen niet langer aanhouden dan nog eens drie tot zes maanden. Maar, 15% van deze mensen die problemen overhoudt, blijft echter cognitieve problemen houden bovenop somatische klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid en duizeligheid.

Postcommotioneel Syndroom

De term Postcommotioneel syndroom (PCS) wordt gebruikt om symptomen van licht traumatisch hersenletsel of hersenschudding te diagnosticeren, die na drie maanden nog aanhouden. Sommige doktoren gebruiken de term al naar één maand of twee maanden. Helaas is daar geen eenduidigheid over.

Inmiddels gebruiken de Canadese en Amerikaanse medische wereld ook nog twee nieuwe termen, waarbij de afkorting nog steeds PCS blijft:

  • ‘Prolonged Concussion Symptoms’ = ‘Langdurige hersenschudding symptomen’
  • ‘Persistent Concussion Symptoms’ = ‘Aanhoudende hersenschudding symptomen’

Wil je meer weten over de symptomen bij PCS?

  • Neurosymptoms.org is een Engelstalige site waarbij PCS gezien wordt als als functioneel neurologische symptomen na een hersenschudding.
  • Of lees over PCS op de website van Hersenletsel-uitleg. nl

Samenvatting
Hoewel een licht traumatisch hersenletsel vaak wordt gezien als een goedaardig letsel dat resulteert in een restloos herstel, wordt PCS nog altijd slecht begrepen. Recente neuropsychologische onderzoeken wijzen uit dat ook wanneer er geen subjectieve cognitieve klachten zijn, er toch sprake kan zijn van lichte cognitieve stoornissen. Het zogeheten ‘licht traumatisch hersenletsel’ zou daarmee wel eens minder onschuldig kunnen zijn dan altijd werd aangenomen.

Quadrivas treatment en PCS

Met Quadrivas bevorder ik de doorstroming van je bloedsomloop, (altijd) in het hele lichaam en ook onder je hoofdharen. Het bindweefsel en ook het botvlies stimuleer ik om aan te voeren wat aangevoerd moet worden, en af te voeren wat afgevoerd moet worden. Ook ons hoofd en hersenen houden van een schone omgeving.