Na een trombose kan je te maken krijgen met het posttrombotisch syndroom. Wat is het?

Het posttrombotisch syndroom (PTS) is een chronische aandoening aan de aderen (en andere weefsels) van het been of de arm. 30% van de patiënten die een diep-veneuze trombose hadden, kunnen het PTS krijgen binnen een jaar na de trombose. Door een bloedstolsel bij een trombosebeen of –arm zijn de klepjes in de aderen beschadigd. Dit stolsel kan ontstekingen veroorzaken, ook aan omliggend weefsel. Ook kan het zijn dat daardoor vocht uit de lymfe minder goed wordt afgevoerd.

Klachtenpatroon PTS

  • Beenklachten zoals kramp, jeuk, tintelingen en een vermoeid en zwaar been
  • Vochtophoping (oedeem), die meestal toeneemt in de loop van de dag
  • Eczeem
  • Spataderen
  • Veneuze claudicatio: een gespannen gevoel in het been met soms heftige ‘barstende’ pijn na enige tijd lopen
  • Een dunne, glanzende huid
  • Witte verkleuringen van de huid
  • Moeilijk genezende wonden (open been)

Medische behandeling bij trombose


Trombose wordt in de regel behandeld met een antistollingsmiddel. Dit middel zorgt ervoor dat er geen nieuwe trombose meer ontstaat, maar helpt niet bij het oplossen van de trombose of het beschermen van de vaatwand. Als het stolsel niet snel genoeg oplost kan de vaatwand beschadigd raken. Ook kan door het stolsel in het bloedvat het bloed in het been/arm niet meer goed terugstromen. De druk neemt dan toe en er ontstaat zwelling van het been met ontstekingsreacties van de huid. De pijn van PTS kan ondragelijk zijn en is vergelijkbaar met die van een ernstige trombose.

Naast antistolling, is de meest ingezette behandeling om PTS te voorkomen het dragen van elastische compressiekousen, voor de periode van een half tot twee jaar. Elastische kousen zorgen voor een verbeterde stroomsnelheid (flow). Dit leidt tot een afname van oedeem en een hogere efficiëntie van de kuitspierpomp. (Met dank aan de trombosestichting)

Zoals met alle ziektes die met je aderen hebben te maken, is ook PTS een indicatie waar Quadrivas je bij kan helpen.

Quadrivas en het posttrombotisch syndroom


Met de Quadrivastherapie kan de druk in het been of de arm verminderd worden. Dat komt omdat de flow van het bloed en de lymfe sterk verbeterd wordt. Het komt als het ware in een stroomversnelling. Daarbij wordt de vaatwand weer zo goed mogelijk hersteld. Door de zieke vene en de omgeving eromheen te behandelen, kan de chronische ontsteking opgeheven worden.

Voedingsstoffen, zuurstof en andere belangrijke stoffen kunnen door de Quadrivas behandeling aangevoerd worden, en afvalstoffen weer afgevoerd. Het aangetaste gebied komt zo in een betere conditie, en dat is behulpzaam bij het pijnlijke, gespannen gevoel. De Quadrivastherapie is uniek op dat gebied. Een ziek bloedvat kan zich presenteren als oorzaak van afsluiting van een belangrijk gebied, dat geeft de indicatie dat er meer problemen zijn met bloedvaten in het lichaam. Met Quadrivas Therapy behandel ik daarom het gehele lichaam.

Behandeling kan als de antistolling goed is ingesteld, en de behandelend arts toestemming geeft.