Je raadt nooit vanaf welke leeftijd hart-en-vaatziekten al begint…

Slagaderverkalking (atherosclerose) vraagt om je alertheid, voor alle leeftijden.

Hoewel een hartinfarct meestal “uit het niets” toeslaat, is het een ziekte die zich in de loop van vele jaren ontwikkelt. Uit autopsies bij gesneuvelde soldaten uit de Korea oorlog in 1953, bleek dat bij 77% van mannen al atherosclerose met het blote oog waar te nemen was. Deze mannen waren gemiddeld pas 22. Dit soort studies tonen aan dat hart- en vaatziekten zich veel vroeger ontwikkelt, dan dat de eerste symptomen verschijnen. Uit vervolgstudies, uitgevoerd op duizenden andere soldaten, kwamen vergelijkbare cijfers naar voren.

Heeft je kind al hart- en vaatziekten?
Waarschijnlijk denk je dat 22 jaar jong is, maar wat gebeurt er als we naar de bloedvaten van jonge kinderen kijken? Slagaderverkalking (atherosclerose) begint met een “onschuldige” vettige aanslag. Dit noemen we een fatty streak. Wat blijkt? Bij de meeste kinderen van 10 jaar wordt deze aanslag al aangetroffen. Al in de jaren 80 werden de eerste aanwijzingen gevonden over wat bijdraagt aan de ontwikkeling van deze ziekte.

In onze lichamen zijn drie soorten bloedvaten te onderscheiden, slagaderen, aderen en haarvaten. De slagaderen zijn de ‘snelwegen’ die het bloed rondpompen van je hart naar alle cellen. Hoe zorg je goed voor je (slag)aderen? Eigenlijk weet je dat al lang

  • Zorg dat er veel bloedsomloop is, bijvoorbeeld door te sporten of dagelijks flink te fietsen of wandelen.
  • Drink voldoende water, daarmee is er ook meer afvoer mogelijk van afvalstoffen uit je lichaam.
  • Eet verse groenten, en houd dit vol. Het liefst bij elke maaltijd.

Quadrivas Therapy is een techniek die de onderdelen van elk soort bloedvat, weer opnieuw laat doen wat het hoort te doen. Kijk in de serie ‘bloedvaten’ naar hoe Quadrivas elk onderdeel van je circulatiestelsel weer aan het werken krijgt. In combinatie met de leefstijlkeuzes die je maakt, zorg je zo goed voor je bloed, bloedvaten én natuurlijk je hart.