Wat gebeurt er allemaal onder je huid? Als je dat weet, begrijp je Quadrivas zoveel beter! In ‘onder de huid’ deel 3 gaat het over het bot

Botten zijn levend weefsel en worden door een botvlies, het periost, omgeven. Vanuit het botvlies wordt het bot opgebouwd, zij verzorgt het bot ook met zenuwen.

Het skeletstelsel beschermt en ondersteunt de lichaamsweefsels en inwendige organen. Zonder botten zouden we als een plumpudding in elkaar zakken. Andersom kan het skelet niet zonder spieren, het zou domweg omvallen. Wist je dat het menselijk skelet 206 botten bevat?

Een verhoogde bloedcirculatie stuurt meer zuurstof en voedingsstoffen naar het bot, dit proces helpt ook om de spieren flexibeler te maken en de gewrichtsbewegingen te vergroten. Gezonde botten hebben namelijk een aanzienlijke bloedstroom nodig om de juiste hoeveelheid zuurstof en voedingsstoffen te leveren, om kooldioxide, zuur en andere metabolische afvalproducten die zich kunnen ophopen te verwijderen. Onze botten gebruiken namelijk 10% van het hartminuutvolume. De kwaliteit van de bloedvaten die het bot van bloed voorzien, kan afnemen met de leeftijd en kan bijdragen aan lichamelijke ziekten zoals diabetes, bloedarmoede, artritis en verminderde beweeglijkheid van gewrichten en spieren.

Fysiologische voordelen van Quadrivas op het skelet zijn onder meer het verbeteren van de spierbalans, waardoor ook de botten op de juiste plaats blijven. Strakke spieren kunnen zorgen voor een verkeerde houding. Niet alleen ziet een slechte houding er slecht uit, maar het dwingt sommige spieren om veel harder te werken terwijl andere zwakker worden.

Quadrivas zorgt dat de bloedcirculatie naar de botten én het botvlies, verbetert. Pijn en spierstijfheid zullen minder worden. Het kan spieren ontspannen en losmaken die pijnlijk worden door een slechte houding. Als je spieren eenmaal ontspannen zijn, kunnen je botten zichzelf in hun natuurlijke en pijnvrije positie positioneren.

Als het weefsel tussen de huid en de botten teveel goed gevulde vetcellen, een te strakke fascie of vocht bevat, dan kan er niet meteen gewerkt worden op het periost. Het weefsel wordt (in vaktermen) geschraapt, en het hangt van persoon tot persoon af of dit meteen zo diep kan dat ook het periost wordt bereikt. Uiteindelijk is dit wel de bedoeling. Alle weefsellagen moeten weer gezond worden.

Meer lezen over Onder de huid?

Quadrivas in ’t kort‘ en “Onderhuids Bindweefsel” zijn de eerste twee delen van deze serie. Deel 4 gaat over wat je kan zien aan je huid.

Je kunt de serie ‘Onder de huid’ en andere berichten volgen via instagram of facebook.