Fitte bloedvaten zijn van levensbelang… maar wat doen bloedvaten eigenlijk allemaal voor je?

‘Bloedvaten’ is een verzamelnaam. Je hebt slagaders, aders en haarvaten. Een ander woord voor deze verzameling is het vasculair systeem.

Je bloedsomloop zorgt ervoor dat het bloed in je gehele lichaam haar werk kan doen, heen én weerom. Zuurstofrijk bloed met voedingsstoffen, hormonen en afweerstoffen, wordt zo naar het hart, de organen en alle afzonderlijke cellen vervoerd. Afvalstoffen en koolstofdioxide worden weer door het bloed afgevoerd.

De bloedvaten hebben een zeer belangrijke functie en het is belangrijk om je bloedvaten gezond te houden. Als de bloedvaten niet goed hun werk doen of aangetast worden kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Door beschadiging van de vaatwand (verkalking, ophoping cholesterol, stolselvorming e.d.) kan er vernauwing ontstaan met slechte doorbloeding of afsluiting tot gevolg. Er is dan geen aanvoer van goede en afvoer van reststoffen meer. Een afsluiting is een acute situatie en moet meteen medisch behandeld worden, terwijl slechte doorbloeding een sluimerend proces is, en langzaam kan leiden tot allerlei problemen. Denk aan koude handen en voeten, ook als het boven de 20 graden is, vermoeidheid, spierpijn, gezwollen benen, verkleuringen van de huid, een trage spijsvertering, krampen en een rusteloos gevoel.

Betere doorbloeding?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je bloedtoevoer een handje te helpen.

  • De meest eenvoudige manier is door meer te gaan bewegen. Wandelen, fietsen of steppen naar je werk kan al veel schelen.
  • Een actieve levensstijl zorgt niet alleen voor een betere doorbloeding, het zorgt ook voor een betere ademhaling.
  • Daarnaast kun je je circulatie helpen door gezond en gevarieerd te eten. Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding, voedingsmiddelen met veel zout of suiker en transvetten. Een lekkere tomaat eten tussendoor is al een eerste stap. Neem daar gelijk een of twee glazen water bij.
  • Voldoende drinken is belangrijk. Een gebrek aan vocht maakt het bloed dikker, waardoor het voor het hart lastiger wordt het bloed rond te pompen.

Blijf je klachten houden? Neem dan contact op met dé manuele paramedische behandelaar voor fittere slagaders, aders en haarvaten.

De functie van bloedvaten voor je gezondheid…sta je daar wel eens bij stil? Dit artikel gaat over een goede doorstroming in aderen. Je kunt ook lezen over huid, vet, wonden of pijn. Quadrivas werkt bij deze indicaties. Ik ben Manueel Vasculair Quadrivas Specialist en werk in Harlingen in mijn eigen praktijk.