Zijn borsten ook te behandelen met Quadrivas treatment?

Afgelopen maand gaf ik les aan de Quadrivas Academy in Amsterdam. De les ging over het borstweefsel, en dit verhaal ook. In borsten van vrouwen én mannen kunnen diverse klachten voorkomen, denk aan mastopathie of een cyste, maar ook pijn komt veel voor in het thoracale gedeelte.

Een belangrijke factor voor de gezondheid van de borst is een goede circulatie van en naar de borsten – niet alleen van bloed, maar ook van het lymfevocht. Soms wordt dit onderdeel gemist. En lymfen en borsten hebben met elkaar te maken. Dus eerst iets over lymfen. Wat doen lymfen en wat zijn het eigenlijk?

Je lymfen zijn belangrijk bij ziektepreventie en -behandeling. Door je hele lichaam is een heel netwerk aan lymfatisch weefsel, waarvan het merendeel onder de huid zit en in het spijsverteringsstelsel. Het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem – helpt om vreemde indringers te herkennen en helpt een immuunrespons op gang te brengen om ziektekiemen te doden. Het lymfestelsel is ook een belangrijk aspect van ontgifting, omdat het gifstoffen en afvalproducten van onze huid, organen, klieren en ander weefsel verwijdert.

Onze borsten hebben een uitgebreid netwerk van lymfekanalen en zijn zeer vatbaar voor het ophopen van stoffen die in vet oplosbaar zijn, bijvoorbeeld hormonen zoals oestrogeen. Of toxines die oestrogenen nabootsen en die de oestrogeenactiviteit kunnen beïnvloeden op een manier die schadelijk is voor de borstgezondheid. Dit soort gifstoffen kunnen zware metalen en organische verontreinigende stoffen omvatten.

Niet alleen lymfen en slechte stoffen in het vetweefsel kunnen klachten geven. Ook de spieren, bindweefsel en gewrichten in de borstkas kunnen verkleefd zijn of ontstoken zijn. Daar kun je ook heel wat klachten door krijgen. Bijvoorbeeld het syndroom van Tietze en costochondritis.

Omgaan met borstweefsel vraagt om speciale kennis. Je moet weten wat je doet. Vandaar dat therapeuten getraind worden in het voelen van het weefsel en weten wanneer een cliënt doorgestuurd moet worden naar een arts. Momenteel worden er een aantal nieuwe veelbelovende therapeuten opgeleid. Zij gaan werken in gebieden waar tot nu toe geen Quadrivastherapeut was, of vanwege de bevolkingsdichtheid een groot tekort. Ik ben daar blij mee en werkte graag mee aan hun opleiding, met een les over het borstweefsel.

Wil je meer weten, of een afspraak maken voor jezelf? Stuur een e-mail naar info @ quadrivastreatment.nl

Foto: Cottonbro Studio